Kategorie Bloga

Najnowsze posty

Owoce na grilla – poznaj inspirujące pomysły na letnie grillowanie!

576 Views 1 Liked

Mięsne szaszłyki, steki z karkówki – wiosenny i wakacyjny sezon na grillowanie kojarzy się z degustacją rozmaitych mięs. W połączeniu z ulubionymi sosami otrzymujemy sytą, acz niekoniecznie zdrową ucztę. Jeśli chcesz spróbować czegoś lżejszego, poznaj nasze pomysły na owoce z grilla.

Owoce na grilla sposobem na urozmaicenie uczty

Grillowanie to prawdziwy styl życia Polaków. Od majówki do ostatnich wakacyjnych dni biesiadujemy pod gołym niebem, zajadając się różnymi przysmakami z rusztu. Z reguły wybieramy najprostsze opcje – kiełbaski, filety z kurczaka, kaszankę czy szaszłyki.

Lista produktów nie musi ograniczać się do samego mięsa. Uczty BBQ nabierają nowego wymiaru dzięki mnogości przepisów z warzywami i owocami na grilla. Tych egzotycznych, jak i z lokalnych upraw. Nadają się jako przystawki, dodatki do sałatek, mięs czy ryb. Stają się też głównym punktem grillowego menu. Odpowiednie również do przygotowywania sosów. Jedynego czego potrzebujesz, to ulubione artykuły spożywcze i odrobina wyobraźni!

Sprawdź polecane owoce na grilla!

Zastanawiasz się, jakie owoce na grilla sprawdzą się podczas wakacyjnego grillowania? Możliwości są nieograniczone, lecz w pierwszej kolejności warto postawić na sezonowe produkty. Polecamy eksperymenty z różnymi kombinacjami. Poniżej przedstawiamy kilka naszych propozycji.

Ananas

Serwowany m.in. solo. Na ruszt wystarczy wrzucić pokrojone w plastry lub pionowe słupki kawałki. Jako element dania „po hawajsku” można go dodać do grillowanego mięsa drobiowego lub szaszłyków. Spróbuj też ananasa w marynacie z miodu lub pikantnego sosu. 

Truskawki

Nietypowy wybór, dzięki któremu przyrządzisz kilka ciekawych kompozycji. Truskawki połączone z innymi owocami na grilla wykorzystasz do owocowych szaszłyków. Łączą się też z owocami morza czy serami. Dodaj je do sałatki z rukolą i serkiem feta. Towarzyszą też warzywom z grilla. Ciekawym pomysłem są grillowane szparagi z dodatkiem truskawek.

Brzoskwinie

Przekrój je na pół, usuń pestki i posmaruj wnętrze odrobiną miodu lub syropu klonowego. Grilluj wnętrzem do dołu przez około 3-5 minut, aż staną się miękkie i lekko skarmelizowane. Doskonale smakują z jogurtem greckim.

Arbuz

Serwowany pojedynczo, a także z wieloma dodatkami. Pyszna przekąska powstanie, gdy pokrojone plastry posmarujesz miodem. Po ugrillowaniu dodaj posiekane orzechy włoskie i ser feta. Interesujące połączenie smaków uzyskasz też po wymieszaniu z miętą lub tymiankiem.

Arbuz posłuży również do przyrządzenia owocowych steków. Musisz go pokroić na prostokątne kawałki przypominające mięso. Posmaruj je marynatą m.in. z sosu sojowego, oliwy z oliwek, mielonego czarnego pieprzu i czosnku. Tak przygotowanego arbuza wrzuć na ruszt.

Mango

Kolejny owoc, który świetnie sprawdza się na grillu. Pokrój mango na plastry i grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony. Możesz je dodatkowo podkreślić marynatą – wymieszaj trochę miodu lub syropu klonowego z sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek. Komponuje się też z kurczakiem, wieprzowiną lub krewetkami. Jego słodycz oraz kwaskowość świetnie balansują bardziej wyraziste smaki mięsa.

Wariacji na temat owoców z grilla jest znacznie więcej. Oprócz wyżej wymienionych, na ruszt nadają się banany, gruszki, jabłka i nie tylko. A jeśli masz ochotę, wybierz też ulubione warzywa na letnie grillowanie.

Owoce na grilla – dla kogo?

Owoce na grilla są interesującą i uniwersalną propozycją dla wielu osób. Owocowe smaki z grillowego rusztu polecają się m.in.:

Wegetarianom i weganom

Owoce na grilla stanowią idealne rozwiązanie dla wegetarian i wegan. Mogą być głównym elementem posiłku, np. bezmięsnych burgerów, jak i smakowitą przekąską.

Miłośnikom zdrowej żywności

Grillowanie kojarzy się z ciężkostrawną ucztą. Postaw więc na korzystniejszą dla organizmu wersję. Dzięki naturalnej słodyczy i minimalnej ilości dodanych tłuszczów owocowe przysmaki są zdrowym wyborem dla osób dbających o swoją dietę.

Dzieciom

Dzieci często uwielbiają owoce, a grillowanie dodaje im nowego, ekscytującego oblicza. Grillowane ananasy, brzoskwinie czy banany mogą stać się ulubionym deserem na letnich przyjęciach.

Zwolennikom grillowych kombinacji

Osoby, które lubią eksperymentować w kuchni, z pewnością docenią możliwość grillowania owoców. Proces ten pozwala na odkrywanie nowych smaków i tworzenie unikalnych kombinacji kulinarnych. Owoce na grilla wykorzystywane w sałatkach lub podane w towarzystwie mięs zaskoczą najbardziej wybrednych smakoszy.

Grillowane owoce to wszechstronna propozycja, która zadowoli różne gusta i potrzeby żywieniowe. Dzięki swojej prostocie oraz zdrowotnym właściwościom stanowią doskonały wybór na letnie posiłki i spotkania towarzyskie. Zajrzyj więc do naszego asortymentu i wybierz wszystko, czego potrzebujesz na biesiadę przy grillu!

Posted in: Inspiracje, Owoce