Kukurydza Świeża Woskowa Trzykolorowa Waxycorn
Kukurydza świeża woskowa trzykolorowa Waxycorn to wyjątkowy, pyszny i zdrowy...
- Nowy
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze, otrzymany ze świeżych buraków polnych.
Opis produktu:
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze,
otrzymany ze świeżych buraków polnych.
Sok kiszony z buraków najlepiej stosować codziennie, by skorzystać z jego właściwości.
Wpływa on pozytywnie m.in. na układ krwionośny, pokarmowy i nerwowy.
Może obniżać poziom tłuszczów we krwi oraz wzmacniać układ kostny.
Przepis na sok z buraków kiszonych jest prosty i ma niewiele składników.
Sok z kiszonego buraka, tak jak sok z innych kiszonych produktów,
np. kapusty czy ogórków, ma właściwości prozdrowotne
dzięki niskiemu (kwaśnemu) odczynowi pH,
a także zawartości pożytecznych bakterii.
Dzięki tym cechom sok z kiszonego buraka czerwonego może
pozytywnie wpływać na organizm, jeśli stosuje się go regularnie przez długi czas.
Sok z kiszonych buraków: właściwości lecznicze i zastosowanie
Sok z kiszonego buraka właściwości lecznicze zawdzięcza zawartości kwasu mlekowego,
a także witamin i minerałów. Duża ilość kwasu mlekowego wiąże się z zawartością w soku
z kiszonych buraków pałeczek tego kwasu, dzięki czemu jest on naturalnym probiotykiem.
Pozytywnie wpływa to na naturalną florę bakteryjną jelit, ponieważ jest ona stymulowana do rozwoju.
Dzięki temu sok z kiszonych buraków właściwości ma także ochronne
i wspierające układ odpornościowy.
Regularnie pity sok z kiszonych buraków zmniejsza ryzyko infekcji.
Witaminy i minerały zawarte w soku z kiszonych buraków to:
witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witamina B3 lub inaczej PP);
wapń, potas, żelazo, magnez oraz fosfor.
Tak bogaty skład oddziałuje na organizm kompleksowo.
Pozwala zachować na dłużej młody wygląd, dba o wzrok, a także o układ krwionośny.
Pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy oraz układ kostny.
Sok z kiszonych buraków w ciąży jest pożyteczny ze względu na zawartość
m.in. kwasu foliowego, ważnego składnika dla rozwoju układu nerwowego płodu,
a także zawartość żelaza, które chroni przed anemią ciążową.
Sok z kiszonego buraka przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego.
Tego rodzaju detoksykacja stanowi profilaktykę kamicy nerkowej oraz wspiera leczenie chorób reumatycznych.
Wspomaga także odchudzanie.
Redukcja masy ciała może być szybsza też dlatego,
że sok z kiszonych buraków pozytywnie wpływa na trawienie
i zmniejsza poziom cholesterolu.
Betanina zawarta w soku z buraków kiszonych ma właściwości przeciwutleniające.
Oznacza to, że chroni ona komórki przed rakiem.
Substancja ta może być stosowana w profilaktyce
nowotworów oraz wspomagająco w ich leczeniu (zwłaszcza raka pęcherza, raka żołądka i raka jelita grubego).
Składniki:
Świeże buraki, czosnek, chrzan polny, koper polny,
woda ze studni głębinowej, sól kamienna, gorczyca
Przechowywać w suchym,
chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Wartość odżywcza w porcji 100g
Energia 127kJ/30kcal
Tłuszcz 0,4g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 4,8g, w tym cukry 0,2g
Białko 1,8g
Sól 0g
Pojemność 300ml
Masa netto 240g
Zakwas znajduje się w szklanej butelce, która ogranicza ryzyko reakcji kwasów z opakowaniem i...
Zakwas znajduje się w szklanej butelce, która ogranicza ryzyko reakcji kwasów z opakowaniem i...