Sok Zakwas z Kiszonych Buraków Butelka 700ml
Zakwas znajduje się w szklanej butelce, która ogranicza ryzyko reakcji kwasów z opakowaniem i nie wpływa negatywnie na smak buraczanego napoju. Sok jest niesłodzony. Doprawiono go za pomocą ziół i czosnku, które podbijają smak buraka.
Sok z kiszonych buraków
Naturalny sok z kiszonych buraków powstaje na bazie buraka polnego. Proces kwaszenia jest długi, gdyż opiera się na domowej, tradycyjnej recepturze. Sok powstaje bez dodatku soli, konserwantów, wzmacniaczy smaku i aromatu. Dzięki temu jest łagodny dla wrażliwego układu pokarmowego i bezpieczny w stosowaniu.
Wysokiej jakości sok z buraków kiszonych ma intensywnie fioletowy kolor. Jego konsystencja może nieco się różnić w zależności od partii, jednak sok nigdy nie powinien być zbyt gęsty. Zakwas znajduje się w szklanej butelce, która ogranicza ryzyko reakcji kwasów z opakowaniem i nie wpływa negatywnie na smak buraczanego napoju. Sok jest niesłodzony. Doprawiono go za pomocą ziół i czosnku, które podbijają smak buraka.
Składniki:
Świeże buraki, czosnek, chrzan polny, koper polny, woda ze studni głębinowej, sól kamienna, gorczyca.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Sok z kiszonych buraków — wartości odżywcze
Wartości odżywcze soku z kiszonych buraków są szerokie, dlatego picie soku ma pozytywny wpływ na cały organizm. W napoju znajdują się witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety planujące ciążę i w I trymestrze ciąży. Ponadto znajdują się w nim witaminy A i E, które zapewniają zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Witamina C i K z kolei wspierają układ krwionośny. W soku z buraka można znaleźć także wapń, potas, fosfor i magnez. Jest również wartościowym źródłem żelaza, które wspiera produkcję czerwonych krwinek.
Picie soku z buraka dostarcza organizmowi kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem. Kwas winny, jabłkowy, szczawiowy i cytrynowy mają natomiast właściwości przeciwutleniające. Pozytywny wpływ na zdrowie wykazują również zawarte w soku: polifenole, karotenoidy oraz betaniny.
Witaminy i minerały zawarte w soku z kiszonych buraków:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- witamina K,
- witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy, czyli witamina B3 lub inaczej PP),
- wapń,
- potas,
- żelazo,
- magnez,
- fosfor.
Wartość odżywcza w porcji 100g soku z buraków kiszonych:
Energia | 127kJ/30kcal |
Tłuszcz | 0,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g |
Węglowodany | 4,8g w tym cukry 0,2g |
Białko | 1,8g |
Sól | 0g |
Pojemność | 1000ml |
Masa netto | 880g |
Jak sok z kiszonych buraków wpływa na zdrowie?
Sok z kiszonych buraków obniża ciśnienie krwi. Dzięki niemu ogranicza się ryzyko wystąpienia nadciśnienia w przyszłości. Dodatkowo azotany zawarte w soku przeciwdziałają demencji. Poprawiają przepływ krwi w płatach czołowych mózgu, dlatego sprzyjają prawidłowej pracy neuronów. Betainy i pozostałe przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki i jednocześnie chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn. Organizm efektywniej wydala kwas moczowy, a ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i nasilenia chorób reumatycznych maleje.
Po sok z naturalnego buraka kiszonego można sięgać w celu profilaktyki anemii i innych chorób układu krwionośnego. Dzięki niemu obniża się poziom cholesterolu we krwi, dlatego ryzyko wystąpienia miażdżycy spada. Sok łagodzi stany zapalne i przyśpiesza proces gojenia się ran. Jego regularne spożywanie poprawia jędrność skóry i spowalnia pojawianie się zmarszczek. Ze względu na niską kaloryczność soku można sięgać po niego w trakcie diety odchudzającej. Sok z kiszonych buraków przyspiesza trawienie, dlatego w umiarkowanych ilościach sprzyja szybszej redukcji masy ciała. Niski indeks glikemiczny sprawia, że po sok mogą sięgać diabetycy.
Witamina A chroni wzrok, natomiast witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega pojawianiu się pajączków. Wapń sprawia, że kości i zęby są mocniejsze, a magnez zapobiega skurczom mięśni. Magnez dodatkowo ogranicza drżenie dłoni i powiek oraz chroni organizm przed negatywnymi skutkami stresu. Betanina dodatkowo chroni komórki przed nieprawidłowym podziałem i obniża ryzyko wystąpienia nowotworów pęcherza, jelita grubego i żołądka. Naturalne probiotyki chronią przed infekcjami układu pokarmowego oraz podnoszą ogólną odporność organizmu. Ryzyko przeziębień i innych infekcji w okresie jesienno-zimowym spada. Ponadto naturalne probiotyki zapobiegają występowaniu negatywnych skutków stosowania antybiotyków. Mikroflora jelit może odbudować się bez ryzyka, że pojawią się w niej patologiczne zmiany.
Jak często pić sok z buraków kiszonych?
Sok z kiszonego buraka można pić codziennie, jeśli nie ma się żadnych przeciwwskazań do jego stosowania. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i kamicę nerkową. Dotyczy to w szczególności osób, które nie podjęły jeszcze leczenia i nie skonsultowały się z lekarzem prowadzącym. W pozostałych przypadkach można sięgać po sok w ilości od pół do jednej szklanki każdego dnia. Dzieci również mogą spożywać sok z buraków kiszonych. Dzienna rekomendowana dawka dla dzieci wynosi od 25 do 50 ml.
Sok z buraków powinno się pić o poranku na czczo, choć równie dobrze można sięgnąć po niego wieczorem. Sok wykazuje właściwości pobudzające, dlatego wypicie go przed śniadaniem zapewnia więcej energii na resztę dnia. W celu poprawienia kondycji skóry, włosów i paznokci, w profilaktyce anemii lub jako preparat na odporność, sok z buraków kiszonych pije się codziennie przez okres 2-3 tygodni. Można po niego sięgać przez cały rok, jednak jak w przypadku każdej kuracji, wskazane jest zachowywanie kilkutygodniowych odstępów pomiędzy kolejnymi stosowaniami soku z kiszonych buraków. Dzięki nim organizm czerpie największe korzyści z picia buraczanego, naturalnego soku.
Przepisy z sokiem z kiszonych buraków
Sok z kiszonego buraka można pić bez żadnych dodatków jako suplement, który wpiera ogólną kondycję organizmu. Jeśli nie przepada się za jego lekko ziemistym posmakiem, sok buraczany można zmieszać z sokiem z jabłek, cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu nadaje mu się nutkę kwasowości i słodkości, a napój znacznie zyskuje na smaku i aromacie. Sok można wykorzystać również do przygotowania barszczu czerwonego.
Na bazie soku z kiszonego buraka można przygotować barszcz czerwony klasyczny. Do przygotowania barszczu klasycznego potrzebny jest wywar z włoszczyzny lub bulion mięsno-warzywny. Należy dodać do niego sok i przyprawy: majeranek, czosnek, pieprz i sól, a następnie zagotować. Barszcz na soku z kiszonych buraków można podawać z uszkami, krokietami, pasztecikami lub jako rozgrzewający napój do kolacji bądź obiadu. Można podać go również z kapustą, ziemniakami, papryką czerwoną, marchewką, cebulą i mięsem jako sycący, gęsty barszcz ukraiński.
Naturalny sok z kiszonych buraków możesz zamówić z bezpłatną dostawą na terenie Warszawy w godzinach 18.00-21.00. W pozostałe części Polski sok wysyłamy paczkomatami InPost.
Komentarze
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków
Nie lubiłam zakwasu z buraka, a wasz pije bardzo chętnie.
Zakwas z Kiszonych Buraków
Polecam
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków
Szybka dostaw, dobry kontakt, zakwas wysokiej jakości.
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków
Bardzo dobry smak, nie jest przesolony. Polecam.
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków Butelka 700ml
Jestem bardzo zadowolona. Zresztą kolejny raz.
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków Butelka 700ml
Zakupy przebiegły szybko i sprawnie. Sklep ma asortyment bardzo dobrych produktów, które nie są dostępne w sklepach stacjonarnych. :)
Zobacz także
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków Butelka 1000ml
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze, otrzymany ze świeżych buraków polnych.
2 innych produktów z tej kategorii
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków Butelka 1000ml
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze, otrzymany ze świeżych buraków polnych.
2024-12-07
Zakwas na Barszcz Wigilijny
Pyszny zakwas do picia, ponadto wychodzi z niego rewelacyjny barszcz czerwony !!!