Sok Zakwas z Kiszonych Buraków Butelka 1000ml
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze, otrzymany ze świeżych buraków polnych.
Zakwas znajduje się w szklanej butelce, która ogranicza ryzyko reakcji kwasów z opakowaniem i nie wpływa negatywnie na smak buraczanego napoju. Sok jest niesłodzony. Doprawiono go za pomocą ziół i czosnku, które podbijają smak buraka.
Naturalny sok z kiszonych buraków powstaje na bazie buraka polnego. Proces kwaszenia jest długi, gdyż opiera się na domowej, tradycyjnej recepturze. Sok powstaje bez dodatku soli, konserwantów, wzmacniaczy smaku i aromatu. Dzięki temu jest łagodny dla wrażliwego układu pokarmowego i bezpieczny w stosowaniu.
Wysokiej jakości sok z buraków kiszonych ma intensywnie fioletowy kolor. Jego konsystencja może nieco się różnić w zależności od partii, jednak sok nigdy nie powinien być zbyt gęsty. Zakwas znajduje się w szklanej butelce, która ogranicza ryzyko reakcji kwasów z opakowaniem i nie wpływa negatywnie na smak buraczanego napoju. Sok jest niesłodzony. Doprawiono go za pomocą ziół i czosnku, które podbijają smak buraka.
Składniki:
Świeże buraki, czosnek, chrzan polny, koper polny, woda ze studni głębinowej, sól kamienna, gorczyca.
Przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Wartości odżywcze soku z kiszonych buraków są szerokie, dlatego picie soku ma pozytywny wpływ na cały organizm. W napoju znajdują się witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, którego potrzebują kobiety planujące ciążę i w I trymestrze ciąży. Ponadto znajdują się w nim witaminy A i E, które zapewniają zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Witamina C i K z kolei wspierają układ krwionośny. W soku z buraka można znaleźć także wapń, potas, fosfor i magnez. Jest również wartościowym źródłem żelaza, które wspiera produkcję czerwonych krwinek.
Picie soku z buraka dostarcza organizmowi kwasu mlekowego, który jest naturalnym probiotykiem. Kwas winny, jabłkowy, szczawiowy i cytrynowy mają natomiast właściwości przeciwutleniające. Pozytywny wpływ na zdrowie wykazują również zawarte w soku: polifenole, karotenoidy oraz betaniny.
Witaminy i minerały zawarte w soku z kiszonych buraków:
Wartość odżywcza w porcji 100g soku z buraków kiszonych:
Energia | 127kJ/30kcal |
Tłuszcz | 0,4g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g |
Węglowodany | 4,8g w tym cukry 0,2g |
Białko | 1,8g |
Sól | 0g |
Pojemność | 1000ml |
Masa netto | 880g |
Sok z kiszonych buraków obniża ciśnienie krwi. Dzięki niemu ogranicza się ryzyko wystąpienia nadciśnienia w przyszłości. Dodatkowo azotany zawarte w soku przeciwdziałają demencji. Poprawiają przepływ krwi w płatach czołowych mózgu, dlatego sprzyjają prawidłowej pracy neuronów. Betainy i pozostałe przeciwutleniacze eliminują wolne rodniki i jednocześnie chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem toksyn. Organizm efektywniej wydala kwas moczowy, a ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej i nasilenia chorób reumatycznych maleje.
Po sok z naturalnego buraka kiszonego można sięgać w celu profilaktyki anemii i innych chorób układu krwionośnego. Dzięki niemu obniża się poziom cholesterolu we krwi, dlatego ryzyko wystąpienia miażdżycy spada. Sok łagodzi stany zapalne i przyśpiesza proces gojenia się ran. Jego regularne spożywanie poprawia jędrność skóry i spowalnia pojawianie się zmarszczek. Ze względu na niską kaloryczność soku można sięgać po niego w trakcie diety odchudzającej. Sok z kiszonych buraków przyspiesza trawienie, dlatego w umiarkowanych ilościach sprzyja szybszej redukcji masy ciała. Niski indeks glikemiczny sprawia, że po sok mogą sięgać diabetycy.
Witamina A chroni wzrok, natomiast witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega pojawianiu się pajączków. Wapń sprawia, że kości i zęby są mocniejsze, a magnez zapobiega skurczom mięśni. Magnez dodatkowo ogranicza drżenie dłoni i powiek oraz chroni organizm przed negatywnymi skutkami stresu. Betanina dodatkowo chroni komórki przed nieprawidłowym podziałem i obniża ryzyko wystąpienia nowotworów pęcherza, jelita grubego i żołądka. Naturalne probiotyki chronią przed infekcjami układu pokarmowego oraz podnoszą ogólną odporność organizmu. Ryzyko przeziębień i innych infekcji w okresie jesienno-zimowym spada. Ponadto naturalne probiotyki zapobiegają występowaniu negatywnych skutków stosowania antybiotyków. Mikroflora jelit może odbudować się bez ryzyka, że pojawią się w niej patologiczne zmiany.
Sok z kiszonego buraka można pić codziennie, jeśli nie ma się żadnych przeciwwskazań do jego stosowania. Ostrożność powinny zachować osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze i kamicę nerkową. Dotyczy to w szczególności osób, które nie podjęły jeszcze leczenia i nie skonsultowały się z lekarzem prowadzącym. W pozostałych przypadkach można sięgać po sok w ilości od pół do jednej szklanki każdego dnia. Dzieci również mogą spożywać sok z buraków kiszonych. Dzienna rekomendowana dawka dla dzieci wynosi od 25 do 50 ml.
Sok z buraków powinno się pić o poranku na czczo, choć równie dobrze można sięgnąć po niego wieczorem. Sok wykazuje właściwości pobudzające, dlatego wypicie go przed śniadaniem zapewnia więcej energii na resztę dnia. W celu poprawienia kondycji skóry, włosów i paznokci, w profilaktyce anemii lub jako preparat na odporność, sok z buraków kiszonych pije się codziennie przez okres 2-3 tygodni. Można po niego sięgać przez cały rok, jednak jak w przypadku każdej kuracji, wskazane jest zachowywanie kilkutygodniowych odstępów pomiędzy kolejnymi stosowaniami soku z kiszonych buraków. Dzięki nim organizm czerpie największe korzyści z picia buraczanego, naturalnego soku.
Sok z kiszonego buraka można pić bez żadnych dodatków jako suplement, który wpiera ogólną kondycję organizmu. Jeśli nie przepada się za jego lekko ziemistym posmakiem, sok buraczany można zmieszać z sokiem z jabłek, cytryny lub pomarańczy. Dzięki temu nadaje mu się nutkę kwasowości i słodkości, a napój znacznie zyskuje na smaku i aromacie. Sok można wykorzystać również do przygotowania barszczu czerwonego.
Na bazie soku z kiszonego buraka można przygotować barszcz czerwony klasyczny. Do przygotowania barszczu klasycznego potrzebny jest wywar z włoszczyzny lub bulion mięsno-warzywny. Należy dodać do niego sok i przyprawy: majeranek, czosnek, pieprz i sól, a następnie zagotować. Barszcz na soku z kiszonych buraków można podawać z uszkami, krokietami, pasztecikami lub jako rozgrzewający napój do kolacji bądź obiadu. Można podać go również z kapustą, ziemniakami, papryką czerwoną, marchewką, cebulą i mięsem jako sycący, gęsty barszcz ukraiński.
Naturalny sok z kiszonych buraków możesz zamówić z bezpłatną dostawą na terenie Warszawy w godzinach 18.00-21.00. W pozostałe części Polski sok wysyłamy paczkomatami InPost.
Polecam
Szybka dostaw, dobry kontakt, zakwas wysokiej jakości.
Bardzo dobry smak, nie jest przesolony. Polecam.
Jestem bardzo zadowolona. Zresztą kolejny raz.
Zakupy przebiegły szybko i sprawnie. Sklep ma asortyment bardzo dobrych produktów, które nie są dostępne w sklepach stacjonarnych. :)
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze, otrzymany ze świeżych buraków polnych.
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze, otrzymany ze świeżych buraków polnych.
2023-12-30
Sok Zakwas z Kiszonych Buraków
Nie lubiłam zakwasu z buraka, a wasz pije bardzo chętnie.