
Koreańskie Winogrona Shine Muscat
Koreańskie winogrona to wyjątkowa odmiana owoców o intensywnym aromacie i głębokim,...
- Nowy
- Brak
Kiszone buraki to prawdziwa bomba zdrowotna – zarówno pod względem smaku, jak i korzyści dla organizmu. Oto ich najważniejsze właściwości:
Wzmacniają odporność
Dzięki fermentacji mlekowej, kiszone buraki są bogate w probiotyki, które wspierają florę bakteryjną jelit – a to z kolei ma bezpośredni wpływ na odporność.
Poprawiają trawienie
Zawierają błonnik i naturalne enzymy wspomagające trawienie oraz pomagają regulować pracę jelit.
Detoksykują organizm
Pomagają oczyścić wątrobę i krew z toksyn. Sok z kiszonych buraków często stosowany jest w kuracjach oczyszczających.
Regulują ciśnienie krwi
Buraki są źródłem azotanów, które rozszerzają naczynia krwionośne i mogą obniżać ciśnienie.
Działają przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie
Zawierają betainę i antocyjany – naturalne substancje o silnym działaniu przeciwzapalnym i chroniącym komórki.
Wspierają układ krwionośny
Dzięki zawartości żelaza i kwasu foliowego wspomagają produkcję czerwonych krwinek, co może zapobiegać anemii.
Poprawiają samopoczucie i poziom energii
Regularne picie zakwasu buraczanego może dodać energii, poprawić nastrój i zmniejszyć zmęczenie – m.in. dzięki witaminom z grupy B.
Opis produktu:
Produkt oparty na tradycyjnej, domowej recepturze,
otrzymany ze świeżych buraków polnych.
Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności.
Kiszone buraki nie wymagają wielkiego zachodu...
no może tylko ich obranie i pokrojenie.
Potem wystarczy cierpliwie poczekać około tygodnia i mamy już pyszny i zdrowy sok.
Jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy.
Możemy go także wykorzystywać np.do ugotowania barszczu ukraińskiego,
lub barszczyku czerwonego.
Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i
bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych.
Picie surowego soku z buraków jest wskazane dla wszystkich,
bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomagające w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu.
Pobudza też krążenie i bardzo pomaga przy złej przemianie materii.
Możemy sami się o tym przekonać, pijąc dwa razy dziennie przed posiłkami
ok. pół szklanki soku rozcieńczonego zimną wodą.
Z kolei dla osób cierpiących na nadciśnienie krwi poleca się picie surowego soku
z buraków zmieszanego w proporcji pół na pół z miodem.
Buraczki natomiast można zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze
i podawać do obiadu jako surówkę.
Kiszone buraki: właściwości lecznicze i zastosowanie
- działają pobudzająco,
- zwiększają odporność organizmu
- wspomagają leczenie nowotworów złośliwych.
- za sprawą substancji pektynowych ułatwiają trawienie,
- obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy,
- hamują procesy gnilne w jelitach,
- zawarty w nich kwas foliowy jest zalecany kobietom ciężarnym,
- odkwaszają organizm dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu,
- zawarta w nich witamina B wspomaga proces tworzenia się czerwonych krwinek,
- zwalczają przeziębienia,
- są wskazane przy anemii i nerwicy.
Składniki:
Świeże buraki, czosnek, chrzan polny, koper polny,
woda ze studni głębinowej, sól kamienna, gorczyca, papryka chili.
Przechowywać w suchym,
chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Wartość odżywcza w porcji 100g
Energia 127kJ/30kcal
Tłuszcz 0,4g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
Węglowodany 4,8g, w tym cukry 0,2g
Białko 1,8g
Sól 0g
Pojemność 540ml
Masa netto 430g
Kiszone buraki to prawdziwa bomba zdrowotna – zarówno pod względem smaku, jak i korzyści dla...
Kapusta kiszona z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych
Nasza...
Kiszone buraki to prawdziwa bomba zdrowotna – zarówno pod względem smaku, jak i korzyści dla...
2023-02-05
Buraki Kiszone Tradycyjne
Pikantne dla mnie są OK.