
Ogórki Kiszone Po Francusku z Czosnkiem Niedźwiedzim
Ogórki kiszone z czosnkiem niedźwiedzim
powstają w procesie...
- Nowy



Katania to odmiana jadalna bardzo smaczna
z jasno białym miąższem i atrakcyjnym
wyglądem skórki ma płytkie oczka.
Przeznaczenie: na frytki belgijskie
Kształt bulw: Owalno podłużny
Kolor skórki: Jasno żółty
Kolor miąższu: Jasno biały
Podana cena za 15 kg.
Polskie ziemniaki odmiany Catania to warzywa należące do rodziny psiankowatych. Odmiana Catania jest jadalna, oraz ma jasno biały miąższ i płytkie oczka. Ziemniaki mają owalny lub owalno podłużny kształt i jasnożółty kolor skórki.
Ziemniaki często goszczą na polskich stołach i nikt nie zastanawia się jakie wartości odżywcze posiadają. Mogą pozytywnie zaskoczyć zawartością witamin i minerałów. Ziemniaki są dobrym źródłem witaminy C oraz zawierają witaminę A, PP oraz witaminy z grupy B. Ziemniaki dostarczają także dużą ilość potasu organizmowi. Oprócz tego w ziemniakach znajdziemy także fosfor, cynk, jod, mangan, magnez oraz miedź. Błonnik pokarmowy zawarty w ziemniakach poprawia trawienie oraz perystaltykę jelit. Ziemniaki przez zawarte w nich witaminy i minerały poprawiają przemianę materii, łagodzą stres i stany zmęczenia oraz dostarczają energii.
Ziemniaki widziane są na stołach w komplecie z mięsem, gdyż doskonale równoważą kwasotwórcze oddziaływanie mięsa na organizm. Dodatkowo są one lekkostrawne, a związki w nich zawarte są łatwo przyswajalne. Ziemniaki są niskokaloryczne, a do tego sycące, co czyni je dobrym dodatkiem przy diecie odchudzającej.
Zazwyczaj widzimy ziemniaki na stołach prosto ugotowane i podane przy obiedzie. Istnieje jednak dużo innych sposobów przyrządzenia ziemniaków by nie popaść w monotonie. Ziemniaki należy zawsze poddać obróbce termicznej – nie można ich jeść na surowo. Ziemniaki można łatwo przerobić na puree dodając mleko oraz masło i rozgniatając wszystko razem. Forma ziemniaków szczególnie przypadająca do gustu najmłodszym to frytki. Obrane ziemniaki należy pokroić w podłużne kawałki, doprawić, a następnie wyłożyć na blaszce i piec w piekarniku. Popularne są także ziemniaki pieczone w „łódeczki”. Tak zapieczone ziemniaki można dodawać do różnorodnych sałatek. Ziemniaki można także dodawać do zapiekanek czy też smażyć z nich placki ziemniaczane. Ziemniaki dodadzą charakteru każdemu daniu.
Nasze Ziemniaki Catania możesz zamówić z bezpłatną dostawą na terenie Warszawy w godzinach 18.00-21.00. W pozostałe części Polski ziemniaki wysyłamy paczkomatami InPost.
Pomidor Marron to niezwykle elegancka odmiana pomidora o unikalnym brązowo-czerwonym...
Świeże, soczyste pomidory odmiany Tomimaro Muchoo. Pomidory malinowe tej odmiany zachwycają...
Bulwa fenkułu jest główną jadalną częścią rośliny. Jest ona biała lub bladozielona, a...
Kukurydza świeża woskowa trzykolorowa Waxycorn to wyjątkowy, pyszny i zdrowy...
Korzeń yam przypomina wyglądem ziemniaka, choć różni się od niego zarówno smakiem, jak i...
Pomidor Polski Rosamunda to pomidor o średniej wielkości owocach, które zazwyczaj ważą od 100...
Świeży korzeń chrzanu to jedna z najbardziej charakterystycznych i aromatycznych roślin...
Dynia Hokkaido, znana również jako dynia Red Kuri, to odmiana dyni zimowej, charakteryzująca...